"Camí de Sant Jaume del Segre" Tram de la Cerdanya. Llívia Martinet.



El camí de Segre, vol recuperar les antigues vies de pelegrinacions o Camins de Sant Jaume que seguien els pelegrins en el seu camí en direcció a Sant Jaume de Compostel·la al llarg del riu Segre. Tota la Vall del Segre fou un important lloc de pas de molts pelegrins, principalment durant els segles XI, XII
El Camí de Sant Jaume del Segre s'inicia a la vila de Llívia i finalitza a la ciutat de Lleida. El "Camí del Segre" dona continuïtat amb els Camins Catalans de Compostel•la (Chemins Catalans de Compostel•la) que des de Perpinyà, i seguint la vall del riu Tet, arriben fins a Bourg-Madame, a la Cerdanya.

Avui surto de Santa Llocaia cap a Llívia per tal de pedalar per aquesta ruta.
Camí de sant Jaume a la Cerdanya. El tram entre Llívia i Martinet està dividit en 5 trams que correspon a etapes per vianants.

El Remei
1. Llívia, Ur, Sant Jaume de Rigolisa ( Puigcerdà). Molt assequible en Btt i conegut a la zona.

2. Sant Jaume de Rigolissa ( Puigcerdà) Nostra senyora del Remei (Bolvir). A Puigcerdá podem destacar el Campanar de Santa Maria, el llac, antic convent de sant Domenec. Pont de Sant Martí (Guils), seguim per zona urbana fins a Nostra Senyora del Remei (Bolvir). Just al costat del famós restaurant.


3. Nostra Senyora del Remei (Bolvir), Nostra Senyora de Quadres (Isòvol). Circulem seguint la vora del Riu Segre, travessem els petits llogarets de Saga, All, Olopte. Al llarg del cami ens anem creuant amb gent que passeja a peu , algun a caball i també en bicicleta. Tram planer tranquil i conegut a la zona.

Quadres
4. Nostra Senyora de Quadres (Isòvol) Santa Maria de Talló (Talló). Aquest tram el Camí segueix un entretingut corriol sempre prop del Segre fin arribar a la Cra N. Per no transitar per la carretera N he creuat el Segre a gual, en èpoques de molta aigua aquest pas es inviable. Segueixo cap a Samsor, Baltarga, i finalment Santa Maria de Talló, avui L'església es plena a vesar ja es el dia del patró, Santa Maria.



5. Santa Maria de Talló Martinet. Deixem momentàniament la vora del riu ien endinsem fins a Santa Eugènia, església de Santa Eugènia famosa pel seu campanar inclinat. El camí coincideix amb la-ruta del centre de Btt de la Seu Volta al Cadí. Tornem vora del riu Segre en un tram força aeri que cal estar al'aguait, es una zona on es potnobsevar la llúdriga i algun que altre pescador. Arribo a Martinet per les piscines, bona hora per un bany.




Podeu trobar tot sobre el recorregut al llibre "El camí de Sant Jaume a Cerdanya" per Núria Boltà i Vilaró



Comentaris