Del Canal de Midi al Atlàntic per la Via verda “El Canal del Garona”



Quan Pierre-Paul Riquet el 1681 va completar el Canal du Midi entri « Tolosa » i « Sète », la seva idea era de continuar el canal cap a l'Atlàntic. Però Louis XIV havia buidat les arques del Regne i el projecte aviat va ser abandonat per falta de recursos.

Durant dos segles, la tramesa de mercaderies de Bordeus a «Tolosa», es va satisfer del riu Garona, malgrat les dificultats de navegació; elles són tan perilloses que el temps mitjana per viatjar de Bordeus a «Tolosa» anada i tornada és de vint dies.

A causa de les inundacions i les sequeres el riu Garona no és pràctic per a la navegació; llavors l'enllaç entre el Mar Mediterrani i l'Oceà Atlàntic es realitza al llarg de les costes espanyoles passant per l'estret de Gibraltar. Aquest periple de 3000 quilòmetres obligava els navegants a fer front a tempestes i atacs de malandrines.

Malgrat totes aquestes dificultats, el transport fluvial al sud-oest de França es mantindrà en aquestes condicions de funcionament fins a principis de segle XIX.

Amb la revolució industrial, la consciència de la necessitat d'optimitzar el transport rellança la idea de construir un canal per completar l'enllaç entre el Mar Mediterrani i Oceà Atlàntic.

La inauguració de la segona part del «Canal du Midi»»costa atlàntica» va tenir lloc el 1856, travessa el sud-oest de França i, alternativament, al llarg dels 193 quilòmetres el riu Garona.

El» Canal du Midi Atlàntic» es compon de moltes obres entre elles 53 rescloses i 7 ponts canal.

Trobem particularment, el pont canal més important de França a «Agen», amb una longitud de més de 500 metres i amb vint-i-tres arcs, construït totalment de pedra de «Quercy». Els altres ponts canal permeten creuar el riu «Tarn» i «La Baise».

Seguint la ruta del canal, descobrim vuitanta-tres ponts que van ser construïts el 1933 per a acomodar-se al trànsit modern.
El Canal de la Garona també té enllaços que permeten seguir la navegació cap a:
El riu « Tarn » utilitzant el canal «Montech» de 10,5 km de llarg amb 11 rescloses
El riu « Baïse »
El riu « Lot », a través de la baixada de « Baïse » i continuant 4 km sobre la «Garona».

Avui en dia les vores del «Canal du Midi costa Atlàntica» recentment renovades i transformades en via verda, sota l'ombra de majestuosos i centenaris arbres que l'envolten, de Tolosa a Bordeus, el « Canal du Midi costa atlàntica », és la destinació preferida per al ciclisme.

Recorreguts, allotjaments, itineraris per bici, vaixell i a peu al enllaç: El Canal de Midi i la Via verda.
Les Fotos clica l'enllaç.
La traça: Wikiloc
La traça: Del Atlantic al Mediterrani. Canal de Midi Via verde Canal del Loira.

De l'Atlantic al Mediterrani-

Comentaris

carlos qajaq ha dit…
El meu fill de 11 i jo hen fet les dos: al 2013 el , Canal du Garonne, i al 2012 el , Canal du Midi


Espere que la nostra experiencia anime i ajude a gent a fer este recorregut
Agustí ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Agustí ha dit…






Una experiència molt interessant. Segur que servirà per animar a fer la via verda del canal de Midi i Garrona.

Gràcies per compartir-la.

Salut.

Agustí